How to recover chao data if you recieve the error message

Post here if you want help with Chao raising/breeding, or if you are a kind person that likes to help other people!
User avatar
ChaoMan822
Youth Chao
Youth Chao
Posts: 42
Joined: Fri Apr 20, 2012 2:47 pm
Location: On the computer eating waffles in the corner of my room

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by ChaoMan822 » Mon Sep 03, 2012 9:20 pm

Man I wish I found this sticky before it happened to me. 4 years of hard work dumped down the toilet!

BakingBlueChao
Newborn Chao
Newborn Chao
Posts: 9
Joined: Sun Oct 14, 2012 10:51 am

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by BakingBlueChao » Tue Oct 16, 2012 12:11 am

CrimsonClaws wrote:I found this site about a month ago and it's quite useful, but last week my memory card wanted me to format it even though it's been fine for years. ( Though I did delete some Pokemon Coliseum data on the Wii before it happened, so maybe that's why it's messing up. ) I'd rather not do so if I can help it since that's several years of work that I'd lose. So, I've been looking around the forums in hope of some way to recover my data, but the error message you provided is not the same as the one I have. The error message I get reads as follows:

Nintendo Gamecube TM Memory Card in Slot A needs formatting. Do you want to format? All data will be lost if you format now. Choose NO to continue without saving.

Then it gives me the two different options:
Yes
No

So, my question is this: Is there anyway to save my data, or do I have to restart everything? Because, blowing on it is not helping in the slightest. ( Really hope I don't have to, but I doubt I have a choice in the matter. )
OH. MY. GOD. I had that happen to me years ago and it scared me so bad! I didn't touch it for months... And THEN, I looked into the memory card that happened to be in Slot B at the time.. Lo and behold, the chao file and several other files had magically moved/copied themselves over.
鋼の錬金術師

poisonedroses
Child Chao
Child Chao
Posts: 13
Joined: Fri Nov 23, 2012 5:24 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by poisonedroses » Fri Nov 23, 2012 7:53 pm

I think I've had this happen twice, I noticed that the off-brand Memory Cards tend to have those issues. :no:

User avatar
Super Chaos Chao
Child Chao
Child Chao
Posts: 14
Joined: Wed Jan 09, 2013 11:13 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by Super Chaos Chao » Fri Jan 11, 2013 2:20 am

This is how i fix my games when they corrupt. Although this has never happened to me for chao. :cool:
Image
GoNe CrAzY fOr ChAo!

Bandicootfan63
Child Chao
Child Chao
Posts: 12
Joined: Sat Mar 09, 2013 5:26 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by Bandicootfan63 » Tue Apr 02, 2013 11:38 am

What's the Blue Box of Death? :thinking:

BakingBlueChao
Newborn Chao
Newborn Chao
Posts: 9
Joined: Sun Oct 14, 2012 10:51 am

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by BakingBlueChao » Wed Apr 03, 2013 4:01 am

When your memory card is corrupted, before your game starts, a blue box pops up saying the memory card is corrupted and needs to be formatted.
鋼の錬金術師

Spike The Dark
Newborn Chao
Newborn Chao
Posts: 8
Joined: Sun May 19, 2013 10:18 am

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by Spike The Dark » Wed May 22, 2013 9:29 am

No! It didn't work for me. when i checked my mem card, the only two things corrupted were the chao data for saDX and sa2b :darkblink:

User avatar
SilverRabbit
Accomplished Chao
Accomplished Chao
Posts: 681
Joined: Thu May 23, 2013 6:13 pm
Motto: Sexuality? I don't think I have one of those.
Location: Satan's Basement
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by SilverRabbit » Wed Jul 24, 2013 10:17 pm

It happened to me a LONG time ago :(
Here they come to steal my soul... Ghost Train! I know you like that, you wanna try that. I got sunshine in a bag. Windmill, windmill for the land, turn forever hand in hand. It's coming up, it's coming up, it's Dare! Up on Melancholy Hill, there's a plastic tree, are you here with me?
Surprisingly, I haven't disintegrated yet and am still somewhat alive here.

reshiramchao
Evolved Chao
Evolved Chao
Posts: 81
Joined: Tue Jul 16, 2013 2:40 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by reshiramchao » Thu Jul 25, 2013 2:55 am

jayson0100 wrote:That happend to me once and all i did was restart the game cube and that worked for me. I just lost a day of work.

same for my brother, he was doing a glitch, and he left the garden by accident, he went back it, it froze on a black screen and the error message pulled up. All he did was reset and he only lost like 5 minutes of sitting in the garden aging his chao.

User avatar
Chaoknowledge
Child Chao
Child Chao
Posts: 10
Joined: Tue Aug 16, 2011 7:34 pm
Location: California,U.S.A

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by Chaoknowledge » Thu Aug 15, 2013 7:27 pm

This happened to me before!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! D:<

User avatar
Nordlys
Child Chao
Child Chao
Posts: 13
Joined: Sat Nov 01, 2014 3:24 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by Nordlys » Tue Nov 04, 2014 6:51 pm

It happemed to me earlier when I had low-capacity memory cards. When I bough a more powerfull memory card, I never had this problem.
But I lost SA2B gamecube CD before. I'm glad i found Sa2B on Steam.
Che il sultano mantenga le tradizioni nella propria terra, ma non tenti di imporle ad altri regnanti.
(Vlad Țepeș)

Post Reply