How to recover chao data if you recieve the error message

Post here if you want help with Chao raising/breeding, or if you are a kind person that likes to help other people!
User avatar
Drouge
Deity Chaos Chao
Deity Chaos Chao
Posts: 5710
Joined: Wed Sep 10, 2008 8:01 pm
Location: Terribleville, MD
Contact:

How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Drouge » Sat Nov 07, 2009 1:03 am

Just now, my game was giving me this message:
SEGA, like they knew it was gonna happen, wrote:Data could not be read!
Please go to Memory Card data management and erase this file.
Press A to continue without saving.
I was mad and sad because I thought I had lost 7 years of hard work.

So I decided to pull an NES.

If you didn't follow the dreaded Blue Box Of Death, and kept your corrupted data, do this:
  1. Take out the Memory Card.
  2. Point the End you insert towards your face.
  3. Blow without spitting.
  4. Insert into Gamecube.
  5. Go To Chao World.
I now have all my chao, all my rings and everything is right with the world.

Now, this only works with that ONE BOX. If you have to reformat your entire memory card, you're outta luck.

User avatar
Lt Waffles
Legendary Chaos Chao
Legendary Chaos Chao
Posts: 2789
Joined: Mon Jun 15, 2009 4:32 pm
Location: Recking your car and/or future car.

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Lt Waffles » Sat Nov 07, 2009 1:23 am

This is why if you have 2 memory cards you ALWAYS ALWAYS clone your chao and send them to the spare memory card in case your data is corrupted. This is how I keep my data.
ImageImage
::YouTube Channel::|Lt Waffles in MKW laughs evily in the distance, exploded by a blue shell.

User avatar
More Cowbell
Legendary Chaos Chao
Legendary Chaos Chao
Posts: 2269
Joined: Mon Jun 08, 2009 5:41 pm
Location: Turn around and you'll see

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by More Cowbell » Sat Nov 07, 2009 2:21 am

Is this really justified as a sticky? I do that all the time; I'm sure it is common knowledge.
Image
Heil Kaleidoskopedraugen!

User avatar
Drouge
Deity Chaos Chao
Deity Chaos Chao
Posts: 5710
Joined: Wed Sep 10, 2008 8:01 pm
Location: Terribleville, MD
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Drouge » Sat Nov 07, 2009 2:46 am

Actually, yes, you wouldn't believe how many people have come asking if there was a way to get their chao back. I didn't know until just now. It's best to have this stickied as a quick-reference.

Lune
Chaos Chao
Chaos Chao
Posts: 1709
Joined: Wed Nov 04, 2009 1:17 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Lune » Sat Nov 07, 2009 5:02 pm

Dang I formatted it but On my other memory card I have game with 60 emblems and I copied it XD

User avatar
TeeTop
Ultimate Chaos Chao
Ultimate Chaos Chao
Posts: 3512
Joined: Sat Mar 28, 2009 6:34 pm
Location: Under your bed.
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by TeeTop » Sat Nov 07, 2009 9:04 pm

This only happened to me once. I was trying to start a new chao file, and I happend to get normal chao from the eggs in the garden, which I never had. When I tried to exit, it didn't save. I thought there was some sort of glitch with the game because my first chao file doesn't have ANY normal chao. The chao hatched from the garden eggs were white. When that message came up, I thought I could never have normal without having my file corrupt. Luckily I've never seen that message since.

What's the "blue box of death"?

User avatar
Drouge
Deity Chaos Chao
Deity Chaos Chao
Posts: 5710
Joined: Wed Sep 10, 2008 8:01 pm
Location: Terribleville, MD
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Drouge » Sat Nov 07, 2009 10:06 pm

Drouge87 wrote:
SEGA, like they knew it was gonna happen, wrote:Data could not be read!
Please go to Memory Card data management and erase this file.
Press A to continue without saving.

User avatar
crazychao
Evolved Chao
Evolved Chao
Posts: 66
Joined: Thu Oct 23, 2008 3:24 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by crazychao » Sun Nov 08, 2009 8:27 am

Another thing you can do is go to the memory card screen and move the file to a different memory card I had to do this with other game saves because my "competition pro" memory card was corrupted.

One last thing, never buy competition pro accessories-they always break down! :darkno:
Chaos is not the plural of chao!

BriannaBreeder
Legendary Chaos Chao
Legendary Chaos Chao
Posts: 2459
Joined: Wed Jul 01, 2009 7:41 am
Motto: Trust nobody, not even nobody.

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by BriannaBreeder » Sun Nov 08, 2009 9:34 am

Me and my sis did this. Also when our characters starting wigging out because of the dust or something in the controller. Very useful.
It all adds up. The bleeding, the bleeding... He never bleeds. Have you noticed that?

User avatar
mechasonic777
Adult Chao
Adult Chao
Posts: 148
Joined: Thu Oct 09, 2008 4:25 am
Location: Soleanna
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by mechasonic777 » Sat Nov 14, 2009 2:47 pm

This happened to me once but I lost 3 years of hard work. :(
Help me get a PSN card please! Click to help out!
http://psncardgenerator.net/?i=567444

User avatar
Sora the Hedgehog
Evolved Chao
Evolved Chao
Posts: 85
Joined: Sun Jun 21, 2009 3:23 am
Location: Fedora 13 Zone :D

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Sora the Hedgehog » Fri Dec 11, 2009 2:05 am

Drouge87 wrote:Now, this only works with that ONE BOX. If you have to reformat your entire memory card, you're outta luck.
At this point, the instructions sound a bit vague. One Box? Could you re-explain this for me?
Sora the Hegdehog here!
Come, join my RPs : Sonic Chao RP : Revenge of Chaos, BattleSuit RP, and the Wonderful World RP by Nazo_ice!
Also, come check out the Geek Club and the SRB2 Club!
If you can't tell, I like to link to stuff I'm a member at. :chaohappy:
Cred to Blade for my avi. :D

User avatar
JmTsHaW
Legendary Chaos Chao
Legendary Chaos Chao
Posts: 2882
Joined: Fri Oct 16, 2009 3:17 pm
Location: Wales, UK

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by JmTsHaW » Fri Dec 11, 2009 11:00 am

^ if you read the first post, it says that it only works with that error message, and if it doesn't work your out of luck.

SuperChaoMaster

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by SuperChaoMaster » Fri Dec 11, 2009 2:43 pm

once i really had to format my memory card
since then i always copy my data

anyway if you read the dates you see its a real old topic
EDIT: oops it's a sticky lol
Last edited by SuperChaoMaster on Mon Jan 11, 2010 3:34 pm, edited 1 time in total.

Kimi_Pika?
Junior Chao
Junior Chao
Posts: 25
Joined: Tue Jul 28, 2009 9:12 pm
Location: Under your bed bish >:3
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Kimi_Pika? » Wed Dec 30, 2009 8:47 pm

wish that worked for me :I
LOVE IS LOVE! :3

User avatar
Reona
Egg
Egg
Posts: 2
Joined: Wed Jan 27, 2010 11:48 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Reona » Wed Jan 27, 2010 11:53 pm

Oh my gosh! It worked! I was so worried that my poor little chao would be gone forever! :D

Thank you!
Image

13zath13
Child Chao
Child Chao
Posts: 11
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:22 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by 13zath13 » Wed Feb 10, 2010 9:40 pm

IT DIDN'T WORK!!! :herocry: :darksway: :chaocry: No I want Melody and Cody back! I blew my memeory card and everything!!! I might have to transfer them on a friends memory card or something and see if it works!!! :heroangry: :darkangry: :chaoangry:

13zath13
Child Chao
Child Chao
Posts: 11
Joined: Thu Jan 07, 2010 9:22 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by 13zath13 » Sat Feb 13, 2010 7:26 pm

13zath13 wrote:IT DIDN'T WORK!!! :herocry: :darksway: :chaocry: No I want Melody and Cody back! I blew my memeory card and everything!!! I might have to transfer them on a friends memory card or something and see if it works!!! :heroangry: :darkangry: :chaoangry:
same thing happpend with my dx and i dont think you can transfer

User avatar
Slifer Fan #1
Expert Chao
Expert Chao
Posts: 711
Joined: Sun Mar 29, 2009 5:16 pm

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Slifer Fan #1 » Sun Feb 21, 2010 5:47 pm

This never happened to me. Also the guy who posted above me are you sharing an account or something? Also thanks for this Drouge I may need this when I get back to chao.
FC for Pokemon Black is: 4813-6312-7964 My YouTube Channel

User avatar
Camooso
Adult Chao
Adult Chao
Posts: 107
Joined: Mon Feb 22, 2010 3:46 am
Location: the happiest land of all the lands

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Camooso » Sat Feb 27, 2010 4:10 am

Though this has never happened to me, I hope never happens in the future cause I'd be like this if it did :chaocry: :darkcry: :herocry:


P.S. sry for everyone who lost your chao :(
if you want to talk to me, such as something like pokemon battling or anything like that, please PM me. =)

User avatar
The Shadic Chao
Expert Chao
Expert Chao
Posts: 716
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:08 pm
Motto: If you've been stabbed, then someone probably hates you
Location: In the chao garden, stopping my baby chao from going in the water
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by The Shadic Chao » Mon Mar 01, 2010 8:01 pm

Drouge87 wrote:So I decided to pull an NES.
What has a NES got to do with this?
teh steamz
LEVEL 42 FISH: im not fish my name is russel jimmies
Crash the Spooky Scary Skeleton: are you a monkey by any chance?
LEVEL 42 FISH: no i am a fish

User avatar
wic.
Ultimate Chaos Chao
Ultimate Chaos Chao
Posts: 3516
Joined: Sun Nov 02, 2008 11:04 pm
Location: swaggie

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by wic. » Mon Mar 08, 2010 10:52 pm

Yay thankies

User avatar
Drouge
Deity Chaos Chao
Deity Chaos Chao
Posts: 5710
Joined: Wed Sep 10, 2008 8:01 pm
Location: Terribleville, MD
Contact:

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Drouge » Tue Mar 09, 2010 2:53 am

Shadic: Back in the days of Cartridges, if it wasn't working properly, you'd take it out, blow in the cartridge, and the slot where it went on the console, then put it back in. That's what you do here.

Hydro Jetao
Adult Chao
Adult Chao
Posts: 146
Joined: Tue Mar 09, 2010 2:33 am
Location: N'awlins

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Hydro Jetao » Fri Mar 12, 2010 11:34 pm

I backed up my chao on my computer, it's a pain in the neck to bring them from the GC memory card all the way to the PC though. But it's cool that I still have my 5 years of work. :herosway: :chaohappy: :darksway:

Edit - Newborn Chao! Finally. P

hey Drouge, your avatar is from RPGMVX, right?

Super Shadow ?
Newborn Chao
Newborn Chao
Posts: 9
Joined: Mon Apr 26, 2010 12:39 am

Re: How to recover chao data if you recieve the error message

Post by Super Shadow ? » Mon Apr 26, 2010 12:51 am

Wow, I remember on my game cube version I had a few mem cards with almost 1 of every type of chao.... Then the mem card with my fav chao in it 100% crashed and nothing I did could fix it.... (That card even had my chaos chao X_x)

Well anyway I got them back... The hard way.... X_x

User avatar
AkaruTheYoshiChao
Skilled Chao
Skilled Chao
Posts: 459
Joined: Sat Jul 31, 2010 6:21 pm
Location: Flying over Yoshi's Island, keeping watch

Re: How to recover chao data if you recieve the error messag

Post by AkaruTheYoshiChao » Sat Jul 31, 2010 6:47 pm

Mine has never crashed like that. Thank goodness it's never happened to me. I don't want to lose my favorites. (especially Hoax, she's some kind of shiny purple/pink two-tone chao.) :darkno:
Image<Credit to Lunar X Diviner VII
    Image Click me!

    Post Reply